Doorgaan naar hoofdcontent

Nog meer huizen zonder hypotheek gekocht

Gisteren was het op diverse plekken al te lezen, er zijn in 2016 meer huizen gekocht zonder hypotheek. In mei waren hier ook al berichten over, ik schreef er toen dit blog over. Consuminderen schreef er gistermiddag ook al over.

Nu zijn er cijfers over 2016 bekend. In 2016 werd volgens het kadaster 17% van de huizen zonder hypotheek verstrekt. Van de appartementen was dat zelfs 33%. Van de mensen die een huis zonder hypotheek kopen doet een groot deel dat om de woning te gaan verhuren. Ook zijn er redelijk wat ouderen die kleiner gaan wonen en het kleinere huis uit hun overwaarde betalen.

Toch zijn er ook jongeren (jonger dan 40) die een huis ogenschijnlijk cash afrekenen. Dat hoeft echter niet per se het geval te zijn. Het Kadaster kijkt voor deze cijfers naar hypotheken die geregistreerd worden door een officiële hypotheekverstrekker. Zo lijkt het of mensen die via een familiebankconstructie een hypotheek bij bijvoorbeeld hun ouders afsluiten hun huis zonder een hypotheek kopen.


Procentueel is de 17% contante aankopen niet een record,  in 2013 werd bijna 20% van de huizen contant betaald. Alleen werden er in 2013 een stuk minder huizen verkocht dan in 2016. En waarschijnlijk ook tegen een lagere prijs. Als je dus in totale waarde gaat kijken is 2016 wel echt een record geweest. De totale waarde van de woningen die in 2016 zonder hypotheek werden gekocht bedroeg zo'n 8,6 miljard euro.


Zoals bij bijna elk artikel dat over de woningmarkt gaat, wordt ook deze ontwikkeling gezien als slecht voor de starters. Doordat een starter eerst financiering moet regelen zou hij of zij vaker achter het net vissen. Ik vraag me af of dat echt zo is, maar het pleit er ook weer voor om eerst te gaan sparen voor de koop van een huis, zodat je zekerder bent dat je een huis kunt kopen.

Mij lijkt het wel wat om een huis contant te kunnen afrekenen, maar zo ver zijn wij nog lang niet. Zelfs niet als we kleiner zouden gaan wonen (of we zouden in een kippenhok in een achterbuurt moeten gaan wonen, dan wel).

Naschrift: Plaatjes zijn van RTLZ.

Reacties

  1. Goede nuancering: ik denk inderdaad ook dat een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat mensen vanwege de kredietcrisis creatiever geworden zijn in het vinden van kapitaal om een woning te kopen...
    Ook vind ik het vrij logisch dat bij een aantrekkende woningmarkt, er meer wordt geïnvesteerd in vastgoed door beleggers.

    Gelukkig hebben we altijd nog een startsubsidie!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die groep van 70+ werd in het FD buiten beschouwing gelaten. Op Geldvoorelkaar wordt regelmatig geleend voor een huis. De familie die bijspringt is ook vaker voorkomend.

    In het verleden werd voor het studerend kind een huis gekocht door vermogende ouders. Ook als belegging.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Onze eerste twee huurpanden hebben wij ook contact afgerekend (en we vallen onder de "jongeren"). Was best een goed gevoel. Maar het geld kwam eigenlijk uit de aflossing die we gedaan hadden in onze eigen woning. Kortom was gewoon geld schuiven van het ene pand in het andere.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. snap ik. En jullie vallen ook nog onder de groep investeerders :)

      Verwijderen
  4. Ik ben zo eentje die contant heeft afgerekend volgens de statistieken (2015, eerste koopwoning, 30-er), maar inderdaad, er is wel een schuld bij de familiebank die niet is geregistreerd bij de aankoop.
    Overigens is dat wel weer bekend bij de belastingdienst.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo schatje,

    Ik vind je blog erg leuk. Ik zie Daily Your Blog, is een zeer nuttig voor mij.

    U kunt ook zoeken hypotheek voor beleggingspand Beleggingspand financieren? Wij doen het waar anderen dat niet doen. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. No Cure No Pay!

    Nu bezoeken:- https://www.beleggingspanden-financiering.nl/

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....