Doorgaan naar hoofdcontent

De soap die onze spaarhypotheek lijkt

Een soap, daar lijkt het zo langzamerhand wel op te lijken die spaarhypotheek van ons. Op 16 januari kregen wij de schenking uit een erfenis waarmee we een grote extra aflossing wilden doen.
Diezelfde dag belde M voor de eerste keer met onze bank om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur.



Intussen zijn we ruim drie weken en 5 medewerkers van de bank verder en eindelijk, eindelijk zijn de papieren ondertekend en weer teruggestuurd. Die aflossing gaat er dus echt komen (denk ik).

Wat is er allemaal gebeurd sinds ons laatste bericht over de spaarhypotheek vorige week?

Nadat M met de adviseur had gesproken gaf hij per mail toestemming om de benodigde documenten per mail op te sturen. Afgelopen maandag kreeg M het wijzigingsformulier toegestuurd door een assistent van de adviseur van donderdag met het verzoek het uit te printen, te ondertekenen, in te scannen en weer terug te sturen. Uitprinten deed M gelijk, maar de rest niet. Er stond namelijk een fout in het formulier. Namelijk dat de hypotheek niet onder NHG-voorwaarden zou zijn afgesloten.

M kroop dus weer achter de mail en schreef terug dat er een fout gemaakt was en of dat op het formulier aangepast kon worden. En toen kwam het.....

Volgens de assistent kon er helemaal niet afgelost worden op de hypotheek als die onder NHG-voorwaarden zou worden afgesloten. Door de aflossing zou de dekking van de overlijdens risicoverzekering niet meer voldoende zijn. M begreep daar helemaal niets van aangezien het uit te keren bedrag niet veranderde en de hypotheek lager werd en stuurde dat ook terug.

Toen werd het stil aan de andere kant.

M vertrouwde het nog niet en belde dinsdag de adviseur van donderdag weer op. Uiteindelijk sprak hij haar gisteren weer en legde de correspondentie uit, stuurde haar die ook toe en zij ging aan het werk. De betreffende assistent was vrij die dag.
Dezelfde middag kreeg M de nieuwe formulieren, dit keer ook met een machtiging tot incasso. Die was de assistent blijkbaar ook vergeten. De formulieren zijn vanmorgen ondertekend, ingescand en teruggestuurd, zodat het nog precies op tijd is om per 1 maart af te lossen.

Met het formulier hebben we ook de uiteindelijke nieuwe lasten. De inleg in de spaarhypotheek daalt van €161,72 tot €132,64, een daling van €29,08 per maand. De rentelasten dalen met €22,90. De lasten dalen daardoor in totaal met €51,98 op de spaarhypotheek.

We lossen tegelijkertijd ook nog ruim €3.200 af op de annuïteitenhypotheek. Hiermee dalen de maandlasten voor dat deel met €15,52. Onze hypotheeklasten zullen daarom per april met €67,50 dalen.

Ik hoop wel dat we nu niet voor nog meer verrassingen komen te staan rond de spaarhypotheek, maar na alle moeite en frustratie lijkt het nu toch goed te komen..


Reacties

  1. Jeetje wat een gedoe, gelukkig kunnen wij bij onze bank elke aflossing gewoon digitaal overmaken. Ze hebben zelfs een app waardoor het nog makkelijker gaat.

    Fijn die daling in de te betalen rente!

    Ik duim voor jullie dat het goed verwerkt word!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor de twee andere hypotheekdelen kan dat via internetbankieren. Alleen de spaarhypotheek niet, ivm belastingregels..

      Verwijderen
  2. Wat een gedoe! Hopelijk komt het dan nu idd wel goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een mooie daling als het allemaal lukt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat zijn mooie besparingen. Wat een hoop tijd en moeite die je moet doen om dat voor elkaar te krijgen zeg..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. jeetje wat ingewikkeld! Eind goed, al goed zullen we maar zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat is een serieuze besparing! En hopelijk komt nu alles uiteindelijk goed :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heel toepasselijk, SOAP zit ook in spaarhypotheek! Blubblub...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....