Doorgaan naar hoofdcontent

Waterverbruik 2015

Gisteren kwam de eindnota van het Waterbedrijf binnen. En helaas, we mochten bijbetalen. Niet veel, maar uiteindelijk toch €8,58. Dat wordt met de eerstvolgende incasso verrekend.
We hebben in 2015 met zijn drieën 97 kuub gebruikt. Ik kan het over 2014 niet zo snel terugvinden, maar het is iets meer dan vantevoren was ingeschat op basis van het gebruik van 2014.

We hebben wel even na zitten denken en we zijn tot de conclusie gekomen: 

het is de schuld van onze dochter!!

Niet dat die nu zo onverantwoord veel water gebruikt (ze is nu anderhalf), maar 2015 is haar eerste volledige jaar. Ze werd in 2014 geboren en dus heeft ze in dat jaar maar voor de helft meegeteld. Is dat dan de enige reden? Nee niet helemaal. 
In de laatste helft van 2015 liep ik zelf gemiddeld 4x per week hard. In het weekend probeerde ik dat zo veel mogelijk in de ochtend te doen, zodat ik voor het douchen ging hardlopen en het dus geen extra douchebeurt kostte. Maar doordeweeks ging ik meestal pas na het avondeten, en dan moest er voor bed natuurlijk nog een keer gedoucht worden. Dat was dus per week 3x extra douchen. Dat schiet natuurlijk lekker op.

En onze dochter gaat ook steeds vaker gezellig mee onder de douche, wat uiteindelijk resulteert in wat langere douchebeurten dan voorheen. Ook dat telt mee. 

Maar hoe verhoudt ons verbruik zich nou tot het gemiddelde van Nederland? In een eerdere post over het gemiddelde waterverbruik in Nederland heb ik al wel eens voorgerekend dat een gemiddeld persoon in Nederland 43,5 kuub water per jaar gebruikt. Voor een driepersoonshuishouden betekent dat dan 130,5 kuub per jaar. Daar zitten we dus ruim onder. Zelfs als je ervan uit gaat dat een 1-jarig kind niet de volledige hoeveelheid water gebruikt, maar bijvoorbeeld de helft van een volwassene, zitten we nog onder dat gemiddelde.

Kunnen we nog verder besparen op water? Zeker. Gaat dat veel opleveren? Ik denk het niet. Ik zal ook uitleggen waarom.

Als ik nu naar onze afrekening kijk valt het volgende op:
  • Verbruik Drinkwater: € 88,56
  • Belasting op leidingwater: € 32,32
  • Vastrecht: € 63,63
  • BTW: € 11,07
  • Totaal: €195,58
Aan het vastrecht verandert niets als je bespaart op je waterverbruik. Of je nu helemaal niets gebruikt of 300 kuub (bij wijze van spreken), je betaalt altijd het vastrecht. Voor 2016 blijft dat bedrag trouwens gelijk.
De andere drie posten hangen wel samen met je verbruik. Het tarief van de belasting op leidingwater gaat wel omhoog, van €0,333 per kuub naar €0,335 per kuub. Op basis van het verbruik van 2015 zal die post met 19 cent stijgen. 
Het tarief van het drinkwater zelf zakt echter van €0,914 per kuub naar €0,900. Dat levert bij hetzelfde verbruik een besparing op van €1,36. 
Bij elkaar opgeteld wordt een kuub water voor ons volgend jaar €0,012 goedkoper (excl. BTW) en in totaal dus een besparing van €1,17. 
Inclusief BTW is dit een besparing van €1,24 (per kuub 1,3 cent). Ondanks een hoger verbruik dan was ingeschat, gaat ons voorschot wel naar beneden. Van €18,70 naar €18,27.

Als je echter naar waterbesparing kijkt, zou je moeten kijken naar de absolute bedragen. Stel dat het ons lukt om 10 kuub water te besparen, dan levert dat €13,09 op, op jaarbasis. Dus iets meer dan een euro per maand.

Reacties

  1. Hahaha, wacht maar tot ze in de puberteit zit en uren de douchen staat :-))
    Even serieus, het is een net verbruik! Interessant om het zo eens uitgewerkt te zien, net als in het bericht waar je naar verwijst. Besparingen zitten inderdaad in de marges.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja daar ben ik nu al bang voor.. 😄 En dank je voor de rest van de reactie..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben heel nieuwsgierig naar onze afrekening dit jaar. We hebben vorig jaar onze vijver gedempt dus ik hoop echt dat het enorm scheelt, want die moesten we regelmatig aanvullen/verversen/schoonmaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij zitten ook te wachten op de afrekening, ben benieuwd ;-)
    Maar uhm onze dochter ging uit huis en we zakte van 188 kuub naar 84 kuub haha bereid je maar voor.

    Wij hadden dit jaar een verbruik van 89 met 3 personen.
    Ben benieuwd wat het nieuwe maand bedrag word.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....