Doorgaan naar hoofdcontent

Wat hebben we opzij gezet in het eerste kwartaal?

Nog een paar dagen en het eerste kwartaal van 2018 zit er alweer op. Tijd om alvast te beginnen met het opmaken van de balans. Wat hebben we zoal weggezet voor de (nabije) toekomst?







Sparen/reserveren
Dit was niet echt een kwartaal van het sparen. Nadat we rond de jaarwisseling besloten om V ook op  de zorgverzekeringspolis van M te zetten, werd haar jaarlijkse premie begin januari direct afgeschreven. Dat zorgde voor een deukje in de buffer. Ook de hogere onderhoudskosten aan de auto dan dat we verwacht hadden hielpen niet mee.
Ook gaven we wat extra geld uit rond de komst van onze dochter. Een nieuw autostoeltje met bijpassende de isofix basis, alvast groot inslaan van luiers in de aanbieding en na de bevalling ook behoorlijk wat geld aan parkeerkosten bij het ziekenhuis.

Daarnaast maakten we wel maandelijks onze vaste bedragen over naar de buffer en de reserveringsrekeningen. In totaal ging er elke maand €850 die kant op. We gaven er alleen dus een groot deel van alweer uit.
Daarnaast heeft M in de afgelopen maanden 3 verlofdagen gekocht. Hierdoor waren de inkomsten ook lager dan ze hadden kunnen zijn.

Netto is ons totaal aan spaargeld daarom met zo'n €1.500 afgenomen. Dat is net iets minder dan de premie van de zorgverzekering van V.

Beleggen
We hebben naast de maandelijkse inleg in een aantal beleggingsfondsen, ook nog een drietal losse aankopen gedaan. In totaal investeerden we op deze manier zo'n  €1.500. We verkochten echter ook wat ter waarde van €650, waardoor we netto €850 belegden.
Aangezien de koersen vooral de laatste week behoorlijk aan het dalen zijn, is ondanks deze extra inleg van ca. 7% van wat we al belegd hadden, zelfs gedaald.

Extra aflossen
We losten ook weer wat extra af op onze hypotheek. In totaal losten we €725 af. Daarnaast spaarden we €400 in de spaarhypotheek en kregen we een kleine €150 rente over het gespaarde bedrag in het spaardepot.

Totaal
Totaal komen we nog net positief uit. Ons spaargeld daalde fors, maar de extra aflossingen op de hypotheek en de inleg in de beleggingsportefeuille compenseerden dit net. Nemen we de inleg in de spaarhypotheek mee dan komen hebben we netto toch nog een kleine €500 kunnen sparen dit kwartaal. Kwa percentage van het inkomen van M zal het echter niet heel hoog zijn. Hoe de netto waarde ten opzichte van 1 januari zal zijn zal afhangen van wat de koersen van onze beleggingen deze week gaan doen.

Hoe zag jullie eerste kwartaal er financieel uit?

Reacties

  1. Hier ging het t zelfde.. veel gespaard maar idd ook grote uitgaven (zorgverzekering jaarpremie 1750, accu bakfiets 420, gemeentelijke heffingen 1100 en vakantie 700 )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij deden een zorgverzekering per maand betalen, en de ander ineens. Een beetje spreiding en een beetje voordeel ;) Wij hadden ook dure maanden, maar konden meer sparen dan verwacht. Gelukkig!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....