Doorgaan naar hoofdcontent

Ons oude appartement is nu een ton meer waard

Toen wij, na twee jaar met dubbele lasten, eindelijk ons oude appartement in Rotterdam verkochten, waren we maar wat blij. Dat was in september 2015. We kregen er weliswaar net zo veel  oor het huis als M er voor betaald had, maar hielden wel een restschuld over ter hoogte van de kosten koper, zo'n €14.000. Deze restschuld hebben we vorig jaar geheel terugbetaald.

Nu zagen we vorige week een bericht op Facebook van onze oud-bovenbuurvrouw. Zij heeft haar appartement nu te koop gezet. Voor een vraagprijs van meer dan €100.000 hoger dan dat wij er twee jaar geleden voor kregen.

En ondanks dat we nog volledig achter de beslissingswedstrijd staan dat we toen ons appartement verkochten,  voelt dat toch een beetje zuur. Dat zou snel verdiend hebben kunnen zijn. 

Aan de andere kant, hadden we dan nog 2 jaar met dubbele lasten gezeten waarbij we dus ook niet hadden kunnen aflossen op onze huidige hypotheek en waarbij we ieder dubbeltje hadden moeten omdraaien. En de gemoedsrust van de afgelopen 2 jaar is misschien wel meer waard dan een ton....

Schieten de huizenprijzen bij jullie ook zo snel omhoog?

Reacties

 1. In Den Haag idem, huis gekocht in 2015 en het huis naast ons is verkocht voor 30.000 euro meer. Terwijl dat huis in veel slechtere staat is, dan toen wij ons huis kochten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan me goed voorstellen dat je daar wel even van baalt, want dat is een boel geld. Hier in de Achterhoek valt het nog mee met de prijzen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi, het staat te koop voor €100.000 meer, maar dat zegt niet of men (de koper) dat waard vindt (de verkoopster uiteraard wel). Het gaat om de uiteindelijke verkoopprijs, niet waar het voor te koop staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou geen spijt hebben omdat:
  1) dit een vraagprijs is en
  2) wellicht niet marktconform en
  3) mevrouw denkt dat de bomen tot in de hemel groeien en
  4) gemoedsrust inderdaad veel meer waard kan zijn en
  5) ik "spijt" sowieso niet zo'n nuttige emotie vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Herkenbaar. Ons oude apartement ook verkocht met dik verlies, in 2013 en nu te verkocht voor 40.000€ meer dan wij kregen toen. Maar dan hadden we nu ook 75.000€ meer moeten neertellen voor ons huidige huis, dus we zijn blij met onze situatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ons huis is bijna 3x zoveel waard geworden, wat is nu het juiste moment om nog een keer te verhuizen?
  Wachten op de volgende crisis of het hoogtepunt in de markt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verkopen op het hoogtepunt. Huren.
   Kopen op het dieptepunt.
   ;)

   Verwijderen
 7. Ik heb ik 2013 mijn galt gekocht voor 135000 - na een jaar leegstand. Nu staat er niets leeg, en een flat (in slechte staat) was vorige maand na een week verkocht voor 165000. In een opkomende wijk in Amsterdam

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat mij opvalt bij ons in de buurt is dat de woningen die op Funda komen meestal binnen een week of twee verkocht zijn. Dat is wel eens anders geweest...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het juiste aan-- of verkoopmoment bestaat niet. Niet met aandelen, niet met huizen.
  Kijk niet achteruit, maar naar de toekomst. Die als en dan momenten. Je hebt er niets aan.

  Een tijd lang dubbele lasten, maar vooral de onzekerheid. Je wist toch niet wanneer de huizenprijzen gingen stijgen.
  Alles hing af van de banken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Achteraf is altijd makkelijk (én goedkoop) wonen.

  Wij zitten aan de andere kant van de medaille, 2,5 jaar geleden op een populaire plek in de randstad ons huis gekocht. Vorig jaar 2 makelaars over de vloer gehad en toen zaten we al boven de €80000,= stijging tov aankoopprijs+kosten koper+verbouwing. Je schiet er alleen niets mee op, want ons volgende huis is waarschijnlijk toch duurder en dus harder gestegen ;-)

  Wel geeft het misschien mogelijkheden om een vastgoedhypotheek te krijgen in de toekomst nu de LTV nog maar zo'n 65% is en dan kunnen we het gaan verhuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ja denk t wel. ook bij de nieuwbouwhuizen.. elke volgende fase zijn de huizen weer duurder... terwijl ze niet groter zijn dat dezelfde huizen in de vorige fase.. (de nieuwbouwwijk wordt nu vol/afgebouwd, heeft jaren stil gelegen door de crisis) en ook bestaande huizen gaan als warme broodjes over de toonbank t is dat we niet willen verhuizen anders had ik ons huis ook laten taxeren haha. anderhalf jr geleden gekocht, veel geklust en ergens nieuwsgerigi hoeveel t nu waard is... al was t toen al hoger getaxeerd dan waar we t voor kochten omdat t gedwongen verkoop was.... maar goed we betalen netjes onze annuitaire hypotheek en we zien wel ooit als we t verkopen

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Is het verkopen en nieuw kopen bij laagtij verstandiger dan bij hoogtij?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij hebben ons vorige huis in 2010 voor een leuke prijs gekocht in de crisis en nu net met goede winst verkocht. We hadden het geluk dat we uit de randstad zijn verhuisd dus ons nieuwe huis hebben we ook ver onder de vraagprijs kunnen kopen. Kortom pure timing die op dat moment juist voor ons was anders hadden we vast ook net quite gespeeld als we het vorig jaar hadden verkocht. Maar het voelt wel lekker...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…