Doorgaan naar hoofdcontent

Vijf beleggingslessen van Warren Buffett plus een bonustip van mij

Zoals de meeste lezers waarschijnlijk wel weten, beleggen wij een (groot) deel van ons spaargeld om zo op een gegeven moment voldoende passief inkomen te hebben om van te kunnen leven.

Ik denk dat de meeste mensen de naam Warren Buffett wel kennen. Hij is één van de rijkste mensen op aarde (nummer 2 als ik het goed heb) en heeft een zeer groot deel van zijn vermogen (77 miljard dollar) verdiend met beleggen.

"Value is what you get, price is what you pay"
Zijn beleggingsstrategie is eigenlijk heel simpel: Koop aandelen van bedrijven en hou ze zo lang mogelijk.
Hij bestudeert bedrijven tot in den treure en probeert de waarde van die bedrijven vast te stellen. Vervolgens vergelijkt hij die waarde met de prijs op de beurs. Als de prijs op de beurs fors lager is dan de waarde die hij aan dat bedrijf heeft toegekend, dan koopt hij een aanzienlijk deel van de aandelen en probeert om die nooit meer te verkopen. Vandaar de uitspraak hierboven.

In de Fiscalert van deze maand stond een mooi stuk over zijn beleggingsstrategie en de 5 beleggingslessen van Warren Buffett die ik jullie niet wilde niet onthouden...

1: Doe je huiswerk
Lezen, lezen, lezen. Dat is de eerste les. Warren Buffett leest alles wat los en vast zit over de bedrijven die hij op het oog heeft om te kopen, maar ook over de bedrijven waarvan hij al wel aandeelhouder is. Zijn uitspraak: "Buy great companies at a far price, not fair companies at a great price" vat het prima samen.

2: Heb geduld
Warren Buffett koopt geen andelen voor de snelle winst. Hij belegt voor de lange termijn. Hij heeft ooit gezegd: "Our favourite holding period is forever". Zijn strategie wordt ook wel beschreven al buy and hold.
In het artikel in Fiscalert stond als bijschrift dat een beleggingshorizon van 15 jaar wel zo ongeveer het minimum zou moeten zijn. Dat middelt namelijk ook alle pieken en dalen in de beurs wel weg.

3: Pas op voor te hoge kosten
In één van zijn laatste jaarlijkse brieven waarschuwde Buffett voor te hoge kosten die veel beleggingsfondsen rekenen voor het beheer ervan. Maar je kunt ook denken aan de aan- en verkoopkosten die je bij je bank of broker moet betalen. Over het algemeen betaal je bij de grootbanken meer dan bij een aantal online brokers per transactie.
Ook door minder vaak te kopen en verkopen kun je veel kosten besparen. Al die kosten gaan namelijk ten koste van je rendement. Voor een overzicht van tarieven van brokers kun je hier kijken.

4: Beleg liever passief
Deze sluit aan op de vorige. Veel actief beheerde beleggingsfondsen presteren volgens Buffett (en dat klopt ook wel) slechter dan de index die ze proberen te verslaan. Dat ze het vaak niet halen heeft te maken met de vele aan- en verkopen die ze doen en de daarmee gepaarde hoge kosten.
Tegenwoordig is beleggen in indexfondsen populair. Buffett raadt particuliere beleggers ook aan om daarin te beleggen.
Deze indexfondsen volgen de index juist. Ze zullen de index niet verslaan, maar er ook niet van verliezen. En de kosten zijn erg laag doordat er maar weinig transacties plaatsvinden. Voor een goede uitleg wat indexfondsen zijn kun je hier kijken.

5: Beleg tegen de stroom in
Iedereen zeg altijd: "Buy low, sell high", maar de meeste beleggers lukt dat niet. Dat heeft ermee te maken dat we allemaal mee willen doen als de bomen tot in de hemel lijken te groeien en als de koersen inzakken we allemaal ook erg zenuwachtig beginnen te worden en de boel uiteindelijk maar gaan verkopen. Voor Warren Buffett is die laatste situatie een uitgelezen kans om te kopen. Maar dan kom ik wel weer bij punt 1 uit. Dan moet je wel je huiswerk goed gedaan hebben en daar op durven te vertrouwen. Buffett zei wel eens:"Je moet kopen als iedereen wit ziet van angst en verkopen als iedereen rood ziet van hebzucht."

Dit zijn de tips die stonden in het artikel in Fiscalert. Ik zou daar nog een tip aan willen toevoegen, waarvan ik lang geleden wel eens gelezen heb dat Warren Buffett dat ook toepast.

6: Herinvesteer dividend
Veel bedrijven (of eigenlijk alle bedrijven) waarin Warren Buffett geïnvesteerd heeft, keren dividend uit aan de aandeelhouders. En veel van die bedrijven verhogen dat dividend ook elk jaar. Je kunt dat dividend ontvangen en gebruiken, maar om je vermogen sneller te laten groeien en mogelijk sneller aan voldoende passief inkomen te komen kun je ook dit geld weer aan het werk zetten door het te herinvesteren.
Soms kan dat automatisch doordat een bedrijf daar een programma voor heeft en krijg je (een deel van) je dividend in aandelen uitgekeerd, en soms krijg je gewoon het geld. Wij investeren dat ontvangen geld ook weer. Je krijgt dan eigenlijk net zo'n sneeuwbal als wanneer je de besparing op de maandlasten door een hypotheekaflossing gebuikt bij een volgende aflossing.

Hoe beleggen wij dan?
Wij beleggen een beetje zoals Warren Buffett. Dus vooral in individuele bedrijven met over het algemeen een goede staat van dienst als het aankomt op dividenduitkering en dividendgroei. Daarnaast herinvesteren wij het uitgekeerde dividend.
Dat zullen we blijven doen zolang we nog niet leven van dit passieve inkomen. Daarna kan ik me voorstellen dat we het dividend gebruiken om van te leven.
Onze beleggingshorizon ligt tussen de 15 en 20 jaar. Dat is wat dat betreft ook mooi zoals in het artikel werd aangeraden.

Voor wie heel erg geïnteresseerd is in welke bedrijven Warren Buffett geïnvesteerd heeft, dan kun je die op deze site bekijken. De lijst wordt elk kwartaal geupdate.

Gisteren schreef Lekker Leven met Minder een mooi stuk over rentenieren. Ze gebruikte daar ook de term "Je geld werkt voor jou".

Hoe laten jullie je geld voor je werken?

Reacties

  1. Ik beleg sinds 1995 in Index funds. Dividend wordt automatisch reinvested.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank zij deze blog en al meerdere is bij ons wel de kogel door de kerk om er mee te beginnen mede omdat het kan. Gezien de huidige situatie is het mogelijk om aan ons 10 jaar doel vast te houden om volledig afgelost te zijn door jaarlijks minstens 15k extra af te lossen. Dan hebben we nu ook extra om geld weg te zetten en dat net als jullie ook te starten met beleggen.

    Een nieuwe uitdaging en doel.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…