Doorgaan naar hoofdcontent

AFM waarschuwt 1-verdiener

Gisteravond las ik een stukje op de telegraaf site dat de AFM eenverdieners met kinderen waarschuwt  voor de risico's van de hypotheek.
Ik zocht het originele persbericht erbij en las een paar opmerkelijke dingen, waarvan ik een aantal zaken niet wist of betwijfel of het klopt.
 De leennorm is gebaseerd op een tweepersoons huishouden zonder kinderen, voor eenverdieners zouden de leennormen dus te hoog zijn.
Ik snap dat niet helemaal. Toen wij voor onze huidige hypotheek gingen was er toch echt een verschil in maximaal leen bedrag tussen het invullen van het salaris van M als enige salaris en het verdelen van dat salaris over twee personen. Dat laatste leverde een hoger leenbedrag op.

Daarnaast stelt de waarschuwing van de AFM dat mensen die een rentevaste periode kiezen van minder dan 10 jaar beschermd worden tegen stijgende rentes doordat dan met een onrealistische rekenrente van 5% wordt gerekend. Vanaf 10 jaar vast wordt met de daadwerkelijke actuele lage rente gerekend. Dat biedt volgens de AFM te weinig bescherming.
Na 10 jaar echter heb je met een lineaire hypotheek echter al een derde van je hypotheekschuld afbetaald en is het risico op te hoge maandlasten dus ook een stuk lager. En bij een annuïteiten hypotheek heb je wel wat minder afgelost, maar toch ook nog wel wat.
Dat risico lijkt me met de huidige verplichte hypotheekvormen dus wel mee te vallen.

Blijft natuurlijk over de groep met aflossingsvrije hypotheken van voor de crisis. Maar die hebben de hypotheek toen al afgesloten bij hogere rentes...

Waarschuwen voor de risico's bij hypotheken is prima, maar de laatste tijd wordt er wel voor ieder mogelijk potentieel eventueel risico gewaarschuwd door één of andere instantie. Huizenkopers zijn er ook nog zelf bij wanneer ze een hypotheek afsluiten en hebben een eigen verantwoordelijkheid in het beoordelen of ze lasten kunnen dragen of niet. Daar mag je ze best in adviseren en waarschuwen, maar nu slaan we wel een klein beetje door vind ik.

Reacties

  1. Ik ben het volledig met je eens dat waarschuwen zinvol is, maar de laatste tijd lijkt het wel een 'overkill' te zijn.
    Los van de oververhitte huizenmarkt nu (en de risico's die daarmee samen hangen bij het financieren hiervan) ligt het grootste risico bij de kopers, waarbij de hypotheek nog niet wordt afgelost (aflossingsvrij). Als daar structureel wat aan gedaan wordt (althans voor diegenen die niet zelf actief aflossen), dan wordt voor een grote groep huizenbezitters het risico fors ingeperkt. Al zou ik dat persoonlijk niet willen; die aflossingsvrije hypotheek geeft mij juist de ruimte en flexibiliteit om zelf af te lossen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....