Doorgaan naar hoofdcontent

Aantal verkopen stijgt

Het aantal huizenverkopen is het afgelopen kwartaal tot recordhoogte gestegen. En ook de prijzen zijn met ruim 5% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Iedereen lijkt weer in jubelstemming, maar er zijn ook signalen van mensen en organisaties die zich zorgen beginnen te maken.

Opvallend is dat één van de groepen de makelaars zijn. Zij waarschuwen ervoor dat starters straks de geen woning meer kunnen betalen en dat de woningmarkt dan (weer) op slot komt te zitten.

Gevaren die zij noemen zijn eigenlijk tweeledig, de stijgende prijzen in combinatie met een mogelijk weer stijgende rente en de strengere leenregels.

Volgens mij is het eerste argument een groter gevaar voor de mensen die op dit moment een huis kopen dan voor de starters van de toekomst. Als de rente stijgt zullen de huizenprijzen dalen, en zullen de huizen alsnog betaalbaar blijven, ook voor starters. Tenminste, als de huizenmarkt ook werkt als een "echte markt".
Voor de huidige huizenkopers is dat een groter probleem. Hun huizen komen door de daling van de huizenprijzen mogelijk onder water te staan. Die willen dan mogelijk niet verkopen voor die lagere marktwaarde, en dan zitten we weer in een situatie zoals na 2008.

De strengere leenregels lijken mij alleen maar goed. Hierdoor komen huizen minder snel onder water en koop je hetzelfde huis met uiteindelijk lagere lasten.

Ik begrijp wel de zorgen van de makelaars. Als de huizenmarkt weer wat minder draait komt hun verdienmodel onder druk te staan. Zij hebben er dus alle belang bij dat de carrousel blijft draaien.

Reacties

  1. Het lijkt mij vooral goed om te blijven focussen op aflossen en het inleggen van eigen geld. Ik heb onlangs mijn huis verkocht, voor minder dan ik ervoor betaald heb (en dan heb ik ook nog eens voor ongeveer een ton verbouwd). Dat kon, omdat ik had afgelost. Ik moet er niet aan denken dat ik alles via de hypotheek had gedaan en dat ik nu vast had gezeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "De strengere leenregels lijken mij alleen maar goed. Hierdoor komen huizen minder snel onder water en koop je hetzelfde huis met uiteindelijk lagere lasten."

    Door strenge leenregels kunnen starters die hogere prijzen niet opbrengen met een normaal salaris. Ik kocht in 2010 een huis wat ik nu (met een hoger salaris) niet zou kunnen financieren. Terwijl ik ruimschoots rondkom en absoluut geen consuminderaar ben.
    De strenge leenregels staan in principe los van onderwaterstaan en lagere lasten.

    "Ik begrijp wel de zorgen van de makelaars. Als de huizenmarkt weer wat minder draait komt hun verdienmodel onder druk te staan. Zij hebben er dus alle belang bij dat de carrousel blijft draaien."

    Ik vind het jammer dat makelaars altijd negatief benaderd worden. Ja, zij willen geld verdienen. Jij niet? Elke branche is er om geld te verdienen. Geen enkele beroepsgroep zegt nee tegen geld. Waarom is het bij hen altijd bijna misdadig en bij andere mensen wel gewoon hard werken en goed geld verdienen.

    Het is fijn dat de markt weer aantrekt, maar niet ok dat het gelijk weer zo hysterisch is. Je zou vooral kunnen zeggen dat mensen nog steeds niks geleerd hebben. Ze gaan weer als een kip zonder kop allemaal tegelijk achter huizen aanrennen, kopen te duur en als de boel instort krijgen we hetzelfde als een paar jaar geleden. We zullen zien!

    Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Suzanne, leuk dat je zo uitgebreid reageert.
      De strengere leenregels zorgen dat een starter meer eigen geld moet meebrengen om hetzelfde huis te kunnen kopen. Ik vind dat een gezonde ontwikkeling.

      En wat betreft de makelaars bedoel ik te zeggen dat je bij hun boodschap in je achterhoofd moet houden dat zij een ander belang hebben dan de huizenkoper.

      Verwijderen
  3. Goede blog! Ik denk ook dat het belangrijk is dat de regels strenger worden, juist ook voor starters. Het is beter om eerst te huren en te sparen dan je gelijk in de schulden te storten, zonder dat je je realiseert wat het voor de rest van je leven betekent.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....