Doorgaan naar hoofdcontent

Rentes werken in elkaar door

Zaterdag kocht ik een Telegraaf. Dat doe ik niet vaak, maar ik las ergens (ik dacht op de blog van Gerhard Hormann) dat er een nieuw magazine bij de krant zou zitten genaamd "Vrij". Nu viel dit magazine me erg tegen, omdat er vooral heel veel manieren werden geshowd om je geld aan op te maken. En dat is voor ons nou juist niet de manier om vrij te worden/zijn/voelen.

Omdat we de krant toch al hadden bladerde ik hem ook maar door. En gelukkig kwam ik in het financiële gedeelte nog wel wat interessante artikelen tegen.

Eén van die artikelen ging over de verschillende rentetarieven en hoe die van elkaar afhankelijk zijn.

Het begint allemaal bij de ECB-rente, de rente waartegen banken geld bij de ECB mogen lenen. Deze is op dit moment 0%. Banken kunnen dus gratis geld lenen, ook al moet er wel een onderpand tegenover staan.
Omdat de banken dus gratis kunnen lenen, hebben ze eigenlijk geen ander geld nodig om bijvoorbeeld hypotheken te verstrekken. Daar gebruiken ze naast geleend geld, ook spaargeld voor. Maar spaargeld is een stuk duurder dan gratis geld, ook als is de spaarrente eigenlijk overal minder dan 1% op dit moment.

Naast geleend geld van de ECB en spaargeld, lenen banken ook geld "uit de markt". Ook hier zijn de percentages laag, omdat de verwachtingen voor de economische groei beperkt zijn.

En als dan het geld voor bijvoorbeeld een hypotheek bij elkaar gebracht wordt met leningen met lage rentes, dan hoeft die hypotheekrente ook niet hoog te zijn om toch een mooie winst erop te kunnen maken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....