Doorgaan naar hoofdcontent

Gebruik maken van rente extraatje

Begin deze week kregen wij een deeltje van de erfenis van een tante van M. Zij is in maart overleden en nu haar huis door haar man verkocht is, wordt een deel van haar erfenis verdeeld onder haar zussen en neefjes. Haar man doet dat via schenkingen en zodanig dat er geen schenkbelasting betaald hoeft te worden. Dit zijn inkomsten die je liever niet krijgt, maar die we, nu we ze krijgen zo goed mogelijk willen gebruiken.
We kregen dus alledrie een schenking van hem. Voor dochterlief komt dat op haar eigen rekening en staat dat tot haar 18e vast, voor ons werd dat op onze eigen rekeningen gestort.

Tegenwoordig is de reflex bij ons altijd gelijk, en wat gaan we met dat extra geld doen? We hebben besloten om het bedrag in tweeën te splitsen. De ene helft zetten we nu op een spaarrekening bij M.oneyou, en zullen we rond de jaarwisseling gaan gebruiken om de laatste aflossing op de restschuld te doen. We kunnen op deze manier gelijk gebruik maken van het rente-extraatje dat ze bieden. Daarvoor zullen we er nog een paar honderd euro bij moeten sparen, maar dat mag geen probleem zijn. Verder volgen we gewoon het aflosplan dat we hiervoor al hadden bedacht.

De ander helft zetten we op de bufferrekening. Wanneer de tuin klaar is zullen we nog zelf een schuurtje gaan bouwen, die kan daar vandaan komen. Verder gaan we met dit bedrag op dit moment over ons jaardoel voor de buffer heen. Door het schuurtje zulle we er weer net onder komen, maar er wacht ons ook nog de teruggaaf van de belastingdienst en natuurlijk nog een half jaar sparen...

Reacties

  1. Vervelende omstandigheden, maar wel fijn om zo wat extra financiële ruimte te krijgen. Uiteraard is er altijd een besteding voor te vinden met een koophuis en plannen te over. Hoe vordert je tuin?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik ga zo weer aan de slag. Vrije dag vandaag. Hoop vandaag de voortuin af te krijgen..

      Verwijderen
  2. Een overlijden is altijd ingrijpend. Wat fijn dat aan jullie is gedacht; dit geeft extra financiële ruimte. Ruimte die, zoals Mom4Life al aangeeft, met een koophuis altijd wel ingevuld kan worden. Een verstandige keuze om het enerzijds in de restschuld te stoppen en anderzijds de buffer te spekken.

    In het verleden hebben wij ook wel eens gebruik gemaakt van het rente extraatje van MY. Nu een groot gedeelte van ons spaargeld bij een andere bank staat, doen wij dat niet. Overigens klinkt het leuker dan het is, het gaat om dubbeltjes werk. Maar goed, elk dubbeltje is er weer één :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....