Doorgaan naar hoofdcontent

Budgetkeuze: Vakantie

De zomervakantie of eigenlijk in het algemeen, is voor veel mensen één van de potjes waar het hele jaar een (klein) bedrag voor opzij gezet. En dat kan ik me goed voorstellen, want als je houdt van verre/reizen/all inclusive hotels/ vakantieparken/ etc. etc. dan kan een vakantie voor een gezin behoorlijk in de papieren lopen, zeker als je, bijvoorbeeld door werk of schoolgaande kinderen, aan het hoogseizoen gebonden bent.

Wij sparen eigenlijk niet voor vakanties. Een weekendje weg in Nederland bijvoorbeeld gaat gewoon uit het maandbudget. En ook de zomervakantie betalen wij "gewoon" van de betaalrekening. Hoe we dat doen schrijf ik nog wel eens op in een ander blog.

Hoe doen wij dat dan? Wij zijn beiden helemaal gek van kamperen. Allebei gingen wij van jongs af aan al kamperend op zomervakantie. Wel op een totaal verschillende manier. Ik (M) ging altijd met ouders en broertje op vakantie met de vouwwagen (en later de caravan) zonder reservering naar een gebied en zochten daar ter plekke dan een leuke camping uit. Meestal ging dat heel snel goed, maar ik kan me ook vakanties herinneren dat we in een bepaalde regio een halve dag allerlei campings zijn afgereden omdat de op het oog leuke campings vol zaten en dat andere minder leuk waren dan gedacht. 
V was echter gewend om naar een "huurtent" te gaan. Een volledig gemeubileerde tent op een camping die haar ouders van tevoren hadden uitgezocht. Hoe het verschil in kosten toen was weet ik niet, maar tegenwoordig vind ik de prijzen voor een volledig gemeubileerde tent behoorlijk duur.

Maar allebei hadden we altijd geweldige vakanties, met veel speelkameraadjes, genoeg te doen en veel avonturen. Dat is iets wat we onze dochter ook willen laten ervaren. En ook de gemakkelijk te leggen contacten op een camping vinden we geweldig.
En kamperen kan nog "goedkoop" ook.

Voor de regio waar wij vorig jaar op vakantie zijn geweest betaal je in het hoogseizoen voor de goedkoopste gemeubileerde tent maar liefst €651. Ter vergelijking, voor een kampeerplek met water en elektriciteit betaal je (op de camping waar wij vorig jaar stonden) €273, ruim minder dan de helft dus. 

Wij gaan meestal 2,5-3 weken, dus ten opzichte van een tent huren besparen wij per jaar ruim  €1.100 bij 3 weken vakantie. Hoe kamperen wij dan? Toen we nog met zijn tweeën waren hadden we een grote tunneltent, die met alle kampeerspullen net in de auto pasten. Deze tent hadden we al wel gekocht met het oog op gezinsuitbreiding, maar toch hebben deze vorig jaar voor onze vakantie weer verkocht.
Een klein meisje verder (en een grotere auto, dat dan weer wel), leek ons onze bagageruimte toch wat te krap. Daarom hebben we een tweedehands vouwwagen gekocht. Deze kostte €3.400 (ze zijn redelijk waardevast). En we verkochten dus de tent voor €325 (nieuwwaarde €400). Deze investering zullen we dus in 3 jaar terugverdienen ten opzichte van het huren van een tent.

Naschrift: Vorig jaar vroeg de camping of ze ons op de foto mochten zetten voor hun nieuwe website. Daar schitteren wij nu dus op met onze nieuwe vouwwagen (foto boven).


Reacties

  1. Kamperen is heerlijk inderdaad! Wij houden er ook van, om dezelfde redenen als jij beschrijft.

    Vorig jaar hebben wij, vanwege het herstel van mijn operatie, 'noodgedwongen' een keer een safaritent gehuurd in een gebied dat niet zo toeristisch is. Dan nog waren wij bijna 700 euro per week kwijt. Een beetje camping in het buitenland, zoals Frankrijk, kost ook al snel 30 - 40 euro per nacht, maar dan nog scheelt het veel geld. Hopelijk kunnen wij dit jaar weer met onze tweedehands Karstentent op pad. Ik heb er nu al zin in! :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....